Skiteam Midden Nederland

Doelstelling

De doelstelling van Skiteam Midden-Nederland is om jong Nederlands skitalent met een skitechnische en conditionele opbouw in de sneeuw te ontwikkelen tot een goed niveau wedstrijdskiër. Daarmee vormt Skiteam Midden Nederland een "kweekvijver" voor de selectie van de Nederlandse Ski Vereniging.

Bij alles staat plezier in de sport bij de kinderen voorop. Plezier is de voornaamste katalysator van motivatie en gedrevenheid, en zonder dat komt geen enkel jeugdtalent tot ontwikkeling. Het is van bijzonder belang dat kinderen in en na hun puberteit de motivatie behouden om voluit in hun sport door te gaan.

Er wordt getraind met gediplomeerde trainers. De begeleiding en verzorging van de kinderen berust bij deskundige en ervaren mensen, die met veel enthousiasme hun tijd hierin steken.

De trainingen vinden voor een groot deel in de schoolvakanties plaats en daarnaast tijdens enkele schoolweken als dit in de opbouw noodzakelijk is of om aan internationale wedstrijden deel te nemen. Hiervoor wordt een goed contact met de scholen onderhouden. In die gevallen wordt er tijdens de trainingsweken naast de ski- en conditietraining onder toezicht ook gewerkt aan de opdrachten van school.

Afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau trainen de kinderen een aantal weken in de sneeuw, over het algemeen in Oostenrijk en het gehele jaar door in alle jaargetijden. Tussen mei en oktober op de Hintertuxer gletsjer, en in de winter in het Salzburgerland.

Het vervoer van en naar de sneeuw gaat met busjes waarbij de hoogste prioriteit aan de veiligheid wordt gegeven. De reis naar Oostenrijk gaat in één keer of met een overnachting halverwege.

Naast de weken in de sneeuw worden er tussendoor in Nederland conditietrainingen gehouden en wordt er tussen de herfst- en krokusvakantie op overdekte sneeuwbanen getraind.